Ekonomsko-geografska analiza diferenciranega razvoja hrvaškega obalnega prostora - Braičić, Zdenko; Lončar, Jelena (Revija za geografijo, 2015)
Glavna značilnost sedanjega razvojnega procesa na obalnem območju Republike Hrvaške je njegova neenakomernost. Medtem ko so prejšnje študije o razlikah v regionalnem razvoju večinoma obravnavale neenakosti glede na obalo/celino/ otoke, ta študija analizira diferenciran gospodarski razvoj vzdolž hrvaške obale, brez upoštevanja otokov. Osnovne analitične prostorske enote so mesta in občine, ki jih je mogoče razvrstiti v sedem glavnih obalnih prostorskih enot (podregij): Istra, Reka, Podvelebit, Zadar, Šibenik, Split in dubrovniško-neretvansko obalno območje. Da bi ocenili stopnjo razvitosti in ugotovili razlike v gospodarskih dejavnostih obalne prostorske regije, smo upoštevali več gospodarskih kazalnikov. Rezultati so potrdili, da sta istrska in reška obalna podregija najbolj uspešna dela hrvaške obale. Gospodarska usmerjenost mest in občin na obali je bila določena z indeksom specializacije.
Keywords: obalne prostorske enote; gospodarski razvoj; kazalniki; funkcionalna specializacija; Hrvaška