Spremembe rabe tal v Mariborskih goricah v obdobju 2000-2014 v luči izbranih fizičnogeografskih kazalcev - Žiberna, Igor (Revija za geografijo, 2014)
V članku so analizirane spremembe rabe tal na območju Mariborskih goric v obdobju 2000-2014. Obravnavanih je enajst zemljiških kategorij, za katere smo spremembe rabe tal primerjali z nadmorskimi višinami, relativnimi višinami, nakloni pobočij, ekspozicijami pobočij, globalnim sončnim obsevanjem, tipi prsti in litološko zgradbo. Posebej smo analizirali spremembe vinogradniških površin glede na vinogradniške bonitete (topoklimatsko ugodne lege) in ugotavljali izkoriščenost le teh. Analiza je pokazala, da so za obravnavano obdobje v Mariborskih goricah značilni izraziti procesi ekstenzifikacije in velika neizkoriščenost prvorazrednih vinogradniških leg.
Keywords: raba tal; ekstentifikacija; vinogradniške površine; Mariborske gorice