Primerjalna analiza življenjskega sloga lokalnega prebivalstva pred in po gradnji jezov v podobmočju Mendefera: študija primera jezov Adi-Mengoti in Mai-Aron - Afsar Alam, Mohammad; Khan, Masihulla (Revija za geografijo, 2014)
Eritreja je ena od sahelijskih držav na Afriškem rogu, ki se sooča z velikim pomanjkanjem vode. Na območjih, kjer je padavin malo in so nezanesljive, je gradnja jezov izredno pomembna za namakanje ter uporabo v gospodinjstvu in živinoreji. Kmetijstvo je temelj Eritrejcev in ima ključno vlogo v procesu gospodarskega razvoja. Ocenjuje se, da je od kmetijstva in sorodnih dejavnosti odvisnih približno 75 odstotkov prebivalstva. V takšni državi, kjer je kmetijstvo hrbtenica gospodarstva, je redna oskrba z vodo za namakanje tako pomembna kot žile in arterije v človeškem telesu. Jezovi služijo več namenom, tj. oskrbi z vodo za kmetijstvo in gospodinjstva, nadzoru poplav, proizvodnji vodne energije, plovbi, ribištvu in rekreaciji. V Eritreji pa so jezovi zgrajeni predvsem za oskrbo z vodo za namakanje, uporabo v gospodinjstvih, industriji in živinoreji. Namen te raziskovalne naloge je preučiti primerjalno analizo življenjskega sloga lokalnega prebivalstva pred in po izgradnji jezov v podobmočju Mendefera (Zoba Debub, Eritreja).
Keywords: jezovi; Adi-Mengoti; Mai-Aron