Delitev in upravno-teritorialna organiziranost slovenskega ozemlja na ravni NUTS 3 - Škratek, Gregor (Revija za geografijo, 2013)
Prispevek obravnava upravno-politično delitev slovenskega ozemlja od nastanka dežel do danes v luči geopolitičnih razmer. Ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo (EU) 1. 5. 2004 so se zahteve glede upravno-politične delitve spremenile, saj EU zahteva poenotenje regij NUTS. Ker to vprašanje še do danes ni urejeno v zadovoljivi meri, prispevek podaja nov pogled na oblikovanje regij NUTS 3.
Keywords: politična geografija; upravna delitev; regije NUTS; Slovenija