Transformacija turistične infrastrukture in obiska v Mariboru v zadnjih dveh desetletjih - Horvat, Uroš (Revija za geografijo, 2012)
Avtor v prispevku prikaže razvoj turizma v Mariboru, pri čemer se osredotoči na velike spremembe v turistični ponudbi (zlasti v obsegu in sestavi namestitvenih zmogljivosti) in turističnem obisku po letu 1991. Spremembi poteka turističnih tokov proti Jugovzhodni Evropi ter veliki gospodarski krizi in propadu velikih podjetij v Mariboru je sledilo veliko zmanjšanje turističnega obiska in potreba po transformaciji turistične ponudbe v mestu. V Mariboru so zgradili vrsto različnih hotelskih in drugih turističnih objektov, s katerimi se je po letu 2000 močno povečala pestrost in kvaliteta turistične ponudbe, posledično pa se je postopoma ponovno pričel povečevati tudi turistični obisk. Kljub temu Maribor še vedno kaže vse značilnosti turističnega kraja s prevladujočim mestnim turizmom, za katerega so značilne kratke povprečne dolžine bivanja turistov in prevlada nočitev v hotelih.
Keywords: turizem; mestni turizem; turistični obisk; turistična infrastruktura; Maribor; Slovenija