Življenje v Veszprému, v »mestu kraljic« - Lenner, Tibor (Revija za geografijo, 2012)
Vsako naselje je edinstven kraj. Ta edinstvenost se med drugim kaže v kulturnih in zgodovinskih vrednotah. Tloris mesta, ki v resnici odraža zgodovino in razvoj naselja, ohranja te edinstvene značilnosti skozi stoletja. Zato je pri raziskovanju morfologije, razvoja in funkcionalne strukture naselja smiselno analizirati prostorsko širitev v njenih zgodovinskih razmerjih. Ta metoda ima v madžarski geografiji naselij tradicijo, ki sega do Tiborja Mendöla. S pomočjo historične geografije naselij je mogoče razlagati nastanek naselbinskega prostora, načela prostorske ureditve in raziskovati širjenje ali nazadovanje naselja. V pričujoči študiji smo poskušali najti povezavo med zgodovinskimi, funkcionalnimi in formalnimi vidiki procesov preoblikovanja na primeru Veszprema, glavnega mesta okrožja v Transdonaviju. S tem smo želeli vzpostaviti podlago za kasnejšo naselbinsko-morfološko obravnavo mesta.
Keywords: zgodovinska poselitvena geografija; poselitvena struktura; zgodovinski tlorisni razvoj; utrdba