Oblike socialno prostorske diferenciacije mest (na primeru Maribora) - Drozg, Vladimir (Revija za geografijo, 2012)
Prispevek obravnava oblike prostorske diferenciranosti mesta, ki nastajajo ob zadovoljevanju človekovih potreb, in sicer socialnih stikov, oskrbe, kulture oziroma izobraževanja ter rekreacije. Socialno prostorska diferenciranost je najbolj očitna na področju socialnih stikov, oskrbe z oblačili ter kulture. Najpomembnejša socialna lastnost, zaradi katere nastaja prostorska diferenciranost se je izkazala starost ter materialni položaj. Pokazalo se je, da je velikost mesta ključnega pomena za socialno prostorsko diferenciranost.
Keywords: socialna diferenciacija; prostorska diferenciacija; Maribor