Izbrani socialni vidiki kakovosti življenja na primeru mesta Plzen - Matušková, Alena; Rousová, Magdalena (Revija za geografijo, 2012)
Članek obravnava razvoj trga dela v mestu Pilsen po letu 1989, na katerega je pomembno vplivalo preoblikovanje lokalne industrije. Poleg tradicionalnih kazalnikov trga dela se avtorji ukvarjajo tudi z deležem tujih delavcev. V zadnjem desetletju je bila prikazana dramatična rast števila tujcev, ki je bila posledica prihoda tujih investitorjev v Plzen, saj so ti ustvarili številne zaposlitvene možnosti za manj kvalificirane delavce. Namen prispevka je opredeliti pozitivne in negativne družbene vidike življenja v Plznu, saj nanje vpliva razvoj razmer na trgu dela v mestu, ter spremljati notranje in zunanje dejavnike, ki vplivajo na ta razvoj.
Keywords: Plzen; industrija; trg dela; kvaliteta življenja; tujci; globalna ekonomska kriza