Demografske značilnosti prebivalstva slovenskih mest v prvem desetletju 21. stoletja - Kelc, Stanko (Revija za geografijo, 2012)
Z analizo razpoložljivih statističnih podatkov smo ugotavljali sedanje demografske značilnosti prebivalstva slovenskih mest in njihove nedavne spremembe. Po statistični opredelitvi mest predstavlja delež mestnega prebivalstva v Sloveniji polovico celotnega prebivalstva. Število prebivalcev v slovenskih mestih na splošno upada ali stagnira, koeficient moškosti je v zadnjem desetletju naraščal, vendar ne veliko bolj kot v Sloveniji na splošno, tudi staranje prebivalstva je bilo v mestih nekoliko hitrejše in njihov indeks staranja je precej višji od slovenskega povprečja. V mestnih območjih je bil v primerjavi s slovenskim povprečjem tudi precej večji delež priseljenih iz tujine, medtem ko so bile zaposlene in brezposelne osebe razmeroma enakomerno razporejene med mestnimi in drugimi območji. Stopnja izobrazbe je bila precej nad državnim povprečjem. Primerjali smo tudi podatke o naravnem prirastu, ki so pokazali, da so mestna območja leta 2002 doživela zmanjšanje, ki je bilo pod državnim povprečjem, leta 2011 pa povečanje, ki je bilo prav tako nižje kot v Sloveniji na splošno.
Keywords: slovenska mesta; demografija