Kulturno-zgodovinska dediščina občine Ilijaš kot osnova za vključitev v regionalne turistične tokove - Nezirović, Senada; Avdić, Belma; Orić, Muniba (Revija za geografijo, 2018)
Mnoga mesta v Bosni in Hercegovini, vključno z Ilijašem, izgubljajo priložnost za zaslužek iz turizma, predvsem zato, ker nimajo načrtovane promocije svoje kulturne in zgodovinske dediščine. Kulturni in zgodovinski spomeniki dobijo pravo družbeno in turistično vrednost šele, ko so vključeni v turistične tokove in ko postanejo dostopni turistom, ki načrtujejo potovanje zaradi njih. Na ta način kulturni in zgodovinski spomeniki obstajajo ne le kot vir in predmet znanja, temveč tudi kot pokazatelj kulturne ravni prebivalstva in države kot celote. Predmet te študije je možnost vključitve kulturne in zgodovinske dediščine, predvsem Srednjeveškega mesta Dubrovnik in nekropole stećkov Koposici, v regionalne turistične tokove z namenom ekonomskega krepitve občine Ilijaš preko razvoja turizma in izboljšanja promocije turističnih virov in storitev omenjene občine. Cilj tega dela je analizirati kulturno turistične vire občine Ilijaš in njihovo delimitacijo pri razvoju turizma omenjene občine. Pri delimitaciji turističnih virov se uporabljajo geografski turistični in ekonomski koncepti valorizacije, na podlagi katerih so ločeni dominantni turistični viri.
Keywords: občina Ilijaš; kulturna in zgodovinska dediščina; turizem