Spreminjanje kontinentalnosti v Evropi v obdobju 1938-2018 - Vajs, Tanja (Revija za geografijo, 2019)
V članku obravnavamo spreminjanje kontinentalnosti v Evropi v obdobju 1938-2018. Pri tem uporabimo neobdelane podatke za povprečne mesečne temperature zraka, pridobljene iz spletne strani »European Climate Assessment & Dataset«, za 443 klimatskih postaj. Podatke izluščimo in obdelamo s programskim paketom MATLAB, rezultate izrišemo s programom Excel in programskim okoljem ArcGIS. Rezultati kažejo, da med obravnavanimi indeksi kontinentalnosti (indeks kontinentalnosti po Supanu, Gorczynskem in Conradu) prihaja do razlik. Prav tako smo ugotovili, da so se trendi indeksov kontinentalnosti v obravnavanem obdobju spremenili. Pokazali smo, da postaja podnebje v Evropi bolj maritimno predvsem na območju Severne in Vzhodne Evrope, v nekaterih predelih pa postaja bolj kontinentalno, predvsem na območju ob Sredozemskem morju.
Keywords: indeksi kontinentalnosti; trendi indeksov kontinentalnosti; globalno segrevanje; indeks kontinentalnosti po Supanu; indeks kontinentalnosti po Gorczynskem; indeks kontinentalnosti po Conradu; Evropa