Razmerje med reliefom in geološko strukturo v porečju reke Solina - Hadžimustafić, Edin; Babajić, Elvir; Ristanović, Branko; Mešanović, Dževad (Revija za geografijo, 2019)
V tem članku so v okviru morfostrukturnih značilnosti analizirani odnosi med reliefom in geološko strukturo v porečju reke Solina (severovzhodna Bosna in Hercegovina). Glavni cilj te študije je raziskati vzročno razmerje med kompleksnimi geološkimi značilnostmi terena in genezo, morfološko evolucijo in diferenciacijo treh reliefnih enot v porečju reke Solina. Relief porečja reke Solina je večinoma nekonformen, tektonsko predisponiran; njegovo strukturo prevladujejo kredno-paleogenski klastiti. V tem članku so uporabljene sodobne geomorfološko-geološke metode, terensko delo, analiza topografskih in geoloških kart ter satelitskih slik preučevanega območja. Predstavitev podatkov je bila realizirana v Geografskem informacijskem sistemu, geoprostorski podatki pa so bili geovizualizirani na dveh tematskih kartah.
Keywords: geomorfološko-geološka analiza; porečje reke Solina; morfostrukture; relief; GIS