Prostorska razporeditev turističnih virov v narodnem parku Drina - Nezirović, Senada; Avdić, Belma (Revija za geografijo, 2019)
Naravne značilnosti zaščitenih območij ponujajo takšne atrakcije, ki so v mnogih državah postale okvir za razvoj turizma in rekreacije. Turizem v zaščitenih območjih promovira naravo in prispeva k dvigu ravni znanja in ekološke zavesti ter je pomemben za gospodarstvo in zaposlovanje lokalnega prebivalstva. Cilj tega članka je identifikacija in valorizacija turističnih virov v Narodnem parku Drina. Najpomembnejša gospodarska dejavnost v Narodnem parku Drina, ki bi se morala razvijati in izboljševati v naslednjem obdobju, je turizem kot glavni gonilnik razvoja. Zato je fokus tega dela na predlogih za izboljšanje obstoječih in iskanje novih turističnih objektov v Narodnem parku Drina, z namenom obogatitve turistične ponudbe. Zaradi tega so bile analizirane možnosti gradnje izobraževalnih, kolesarskih in pohodniških poti, kot tudi ustrezna promocija in zaščita kulturne in zgodovinske dediščine, ki bi bila samooskrbna, omogočajoč uporabo takšnih objektov in lokacij kot novih virov za razvoj turizma. Ta članek opisuje koncept zaščite in cilje upravljanja, kot tudi prednosti in slabosti, ki jih je potrebno v prihodnosti izboljšati in ki zmanjšujejo konkurenčnost Narodnega parka Drina.
Keywords: Narodni park Drina; turizem; turistični viri; turistična ponudba