Izboljševanje prostorske ločljivosti Landsat 8 termograma v luči mestnega toplotnega otoka - Grujić, Veno Jaša; Kaligarič, Mitja; Škornik, Sonja; Pipenbaher, Nataša; Žiberna, Igor; Kajfež Bogataj, Lučka; Črepinšek, Zalika; Pintarič, David; Ivajnšič, Danijel; Donša, Daša (Revija za geografijo, 2020)
Dandanes več kot polovica ljudi živi v ubranih sistemih. Posledično se širijo pozidane površine, ki s svojimi lastnostmi ustvarjajo učinek mestnega toplotnega otoka, ki velja za enega izmed najbolj značilnih pojavov urbane gradnje in antropogenih aktivnosti. Pojav se zaradi globalnih podnebnih sprememb značilno krepi, kar dodatno vpliva na psihološko in fiziološko stanje ranljivih skupin ljudi. Njegovi vplivi segajo tudi na področje gospodarstva, še zlasti na porabo energije v mestih. Za uspešno načrtovanje omilitvenih in prilagoditvenih ukrepov, planiranje urbane zasnove ter trajnostni razvoj mest, so ključnega pomena analitične študije pojava mestnega toplotnega otoka, pri katerih se uporablja kombinacija podatkov in-situ meritev in podob daljinskega zaznavanja. Pri uporabi slednjih smo pogosto omejeni s prostorsko ločljivostjo termičnih kanalov.
Keywords: daljinsko zaznavanje; mobilne meritve; NDVI; satelitske podobe; termični kanal