Letna dinamika pojava mestnega toplotnega otoka v malem urbanem sistemu - Pipenbaher, Nataša; Ivajnšič, Danijel; Žiberna, Igor; Donša, Daša; Kaligarič, Mitja; Škornik, Sonja; Kajfež Bogataj, Lučka; Črepinšek, Zalika; Grujić, Veno Jaša (Revija za geografijo, 2020)
Pojav mestnega toplotnega otoka (MTO) je posledica antropogenega spreminjanja prostora ter lokalnih podnebnih razmer. Večina študij o MTO obravnava velika metropolitanska območja. Podatki kažejo da je jakost pojava MTO lahko velika tudi v malih urbanih sistemih. V študiji smo se osredotočili na jakost pojava MTO v luči povprečnih, maksimalnih in minimalnih dnevnih temperatur zraka v različnih vremenskih tipih po sezonah v mestu Ljutomer. Ob anticiklonalni ali advektivni zračni cirkulaciji, predvsem v poletnih mesecih, je jakost MTO v Ljutomeru primerljiva srednjim in velikim urbanim sistemom (tudi do 8°C). Rezultati študije so še posebej zaskrbljujoči z vidika vse pogostejših vročinskih valov kot posledice podnebnih sprememb, ki še dodatno povečujejo, že tako prisotni, toplotni stres v mestih.
Keywords: Ljutomer; mestni toplotni otok; MTO; podnebne spremembe; vremenski tipi; vročinski valovi