Analiza lokacijskih dejavnikov, pomembnih za razvoj zdraviliškega turizma v Srebrenici - Nezirović, Senada (Revija za geografijo, 2020)
V tem članku so bili analizirani lokacijski dejavniki, pomembni za razvoj zdraviliškega turizma v Srebrenici. Zdravilišče Crni Guber se nahaja na 596 metrih nadmorske višine in je najvišje zdravilišče in klimatsko mesto na severovzhodu Bosne. Do začetka vojne leta 1992 v Bosni in Hercegovini je bil razvoj zdraviliškega turizma hrbtenica gospodarskega razvoja občine Srebrenica. Zdravilišče Crni Guber v Srebrenici je bilo znano zdravilišče za zdravljenje anemičnih bolezni. Nastanitvene zmogljivosti tega zdraviliškega kompleksa so bile poškodovane med vojno, zato je to zdravilišče trenutno v stagnaciji. Izpostavljamo obdobje po letu 1995, ker pogoji za turistični razvoj zdravilišča Crni Guber v Srebrenici niso bili ugodni. Izvedene raziskave kažejo, da je za zagon zdravilišča Crni Guber in ustrezno uporabo zdravilnih voda v medicinske namene potrebno rešiti premoženjsko-pravna vprašanja, povezana z nastanitvenimi objekti in medicinsko opremo tega zdravilišča, kot tudi vprašanje koncesij za izkoriščanje zdravilne vode. Analizirajoč pomembnost lokacijskih dejavnikov in drugih dejavnikov, pomembnih za razvoj zdraviliškega turizma, poleg lokalne razvojne politike v občini Srebrenica, avtorica meni, da so hidrografske in klimatske vire, nastanitvene zmogljivosti in turistični trg posebej pomembni. Analiza prostorske razporeditve zdravilnih voda predstavlja njihovo ekonomsko vrednost in predlaga smernice za nadaljnjo uporabo in zaščito teh virov. Za ta tip turistične dejavnosti v Srebrenici je turistična politika lokalnih in državnih oblasti zelo pomembna, kot tudi povezava med turističnimi organizacijami za privabljanje obiskovalcev za zdravljenje, rekreacijo in počitek. Ta članek predstavlja prispevek k teoretičnim in praktičnim raziskavam za razvoj zdraviliškega turizma v občini Srebrenica.
Keywords: zdravilne vode; zdravilišče Crni Guber; načrtovano upravljanje