Prometnica kot morfološki element mesta - Drozg, Vladimir (Revija za geografijo, 2020)
V besedilu je prikazan eden od načinov spoznavanja prometnic. V izhodišču so funkcije prometnic – socialna, gospodarska, oblikovna in prometno tehnična, ter s tem povezane lastnosti, ki jih je mogoče analitično obdelati. Pristop je v nadaljevanju preverjen na primeru Ptujske ceste v Mariboru. Obdelana je na nivoju mesta, na nivoju ceste kot celote ter na nivoju izbranih elementov, ki prometnico tvorijo.
Keywords: urbana geografija; linearni prostor; prometnica; Ptujska cesta; Tezno; Maribor