Uvodnik - Konečnik Kotnik, Eva (Revija za geografijo, 2020)
Ta številka Revije za geografijo je ena tistih, s katerimi se želimo še posebej pozorno pokloniti spominu na enega ustanovnih članov Oddelka. Posvetili smo jo profesorju Ludviku Olasu, ki bi v letu 2020 praznoval devetdeseto obletnico rojstva. Z devetimi članki se navezujemo na področja in območja Olasovega življenja in dela. Zelo sporočilne so besede dr. Božidarja Kerta, ki je pred dvajsetimi leti opisal Olasa kot osebnost, ki je enako zavzeta za geografsko ”preučevanje” in ”poučevanje”. Kombinacija teh dveh vidikov se ne nanaša samo na profesorja Olasa, spoštovanega profesorja didaktike geografije, ki je živo prisoten v spominih mnogih učiteljic in učiteljev geografije, ki so študirali v Mariboru in enega utemeljiteljev sodobne didaktike geografije v Sloveniji, temveč tudi na celovito poslanstvo Oddelka za geografijo Univerze v Mariboru. Gre za preplet geografskega raziskovanja, obenem pa tudi vključujočega sodelovanja, spremljanja ter spodbujanja mladih pri ustvarjanju svoje prihodnosti in prihodnosti Sveta.