Analiza zagotavljanja centralnih funkcij naselij v Zahodni Hercegovini - Putica Džajić, Jelena; Madžar, Danijela (Revija za geografijo, 2023)
Zagotavljanje naselja s centralnimi funkcijami spodbuja in ustvarja prostorske in socialne odnose ter procese v določenem prostoru in populaciji. Članek analizira zagotavljanje centralnih funkcij naselij v Zahodnem hercegovskem kantonu. Centralnost naselja je bila določena na podlagi osnovnih skupin centralnih funkcij: uprava, izobraževanje, zdravstvo, oskrba, finančne storitve, pošta in telekomunikacije. Po zbranih in obdelanih podatkih so bila naselja razvrščena v 4 kategorije naselij glede na prisotnost določenih funkcij; naselja brez centralnosti, naselja z nezadostno centralnostjo ter naselja 3. in 2. reda centralnosti. Raziskava je potekala septembra 2022, uporabljen je bil model, ki temelji na kvantitativnem postopku ocenjevanja centralnosti naselja.
Keywords: naselja; centralne funkcije; Zahodna Hercegovina; polarizacija