Ekološko kmetovanje: Rešitev krize v kmetijstvu ali "nov" trend zdravega prehranjevanja? Pregled francoskih in britanskih kmetov - Boulay, Annabelle (Revija za geografijo, 2010)
V zadnjih letih se je trg ekološkega kmetovanja močno povečal zaradi zaskrbljenosti glede kakovosti hrane in okoljskih vprašanj. Ekološka hrana je za potrošnike precej privlačna in se pogosto povezuje s kakovostnimi, zdravimi in naravnimi izdelki v nasprotju z bolj predelano in umetno konvencionalno hrano. Vendar so kmetje nad tem konceptom manj navdušeni. V tem prispevku, ki je nastal na podlagi ankete, opravljene z mlekarji na dveh mlekarskih območjih v Franciji (januar 2000) in Združenem kraljestvu (julij 2002), je pregledan odnos kmetov do ekološkega kmetovanja. Le manjši del kmetov je bil naklonjen ekološkemu kmetovanju, drugi pa so imeli pomisleke glede ekološkega kmetovanja, saj je njegov koncept v nasprotju z njihovim prepričanjem: kmet mora pridelovati hrano za narod.
Keywords: diverzifikacija kmetij; pluriaktivnost; ekološko kmetovanje; mlekarstvo