Trajnostni razvoj podeželja na Moravskem - Vaishar, Antonín; Zapletalová, Jana (Revija za geografijo, 2010)
Prispevek obravnava probleme sodobnega moravskega podeželja. Obravnava opredelitev in dojemanje podeželja, njegove funkcije, trenutne razvojne trende, splošne značilnosti in diferenciacijo. Poudarjen je večnamenski razvoj podeželja. Problemi obrobnega podeželja veljajo za najresnejše, pri čemer imajo majhna mesta na teh območjih izjemno pomembno vlogo. Trajnost nekaterih občin z manj kot 200 prebivalci se zdi najbolj ogrožena. Prihodnji pomen podeželja se vidi v tem, da je alternativa mestnemu načinu življenja, v vzdrževanju in kultiviranju krajine ter ohranjanju lokalnih in regionalnih tradicij v dobi globalizacije. Človeški dejavnik je zelo pomemben. Navedeni so glavni raziskovalni cilji.
Keywords: podeželje; razvoj podeželja; Moravska; Češka