Novi izzivi za trajnostni razvoj podeželja v 21. stoletju (3. del) - Lorber, Lučka (Revija za geografijo, 2010)
Koncept razvoja podeželja je v zadnjih desetletjih doživel pomembno preobrazbo, ki je šla z roko v roki s spremembami na podeželju in novimi zahtevami družbe. Hitre spremembe v mednarodnem gospodarstvu - globalizacija, izboljšane komunikacije in zmanjšani stroški prevoza, spreminjajoči se trgovinski vzorci za blago, kot tudi pojav pomembnih nekmetijskih dejavnosti v podeželskih regijah – postavljajo podeželske regije pred nekatere očitne grožnje, pa tudi pred pomembne priložnosti. V tem kontekstu odločevalci vse bolj prepoznavajo, da je treba tradicionalne sektorske politike posodobiti in v nekaterih primerih postopno opustiti ter nadomestiti z bolj primernimi instrumenti. Posebno skrb vzbuja skromen pozitiven vpliv, ki ga imajo kmetijske subvencije na splošno gospodarsko uspešnost, celo v skupnostih, ki so najbolj odvisne od kmetijstva. Če se kmečke družine vse bolj zanašajo na zaposlitev zunaj kmetij, bo gospodarski uspeh podeželskih skupnosti odvisen od razvoja novih gospodarskih sektorjev.
Keywords: trajnostni razvoj podeželja; ruralne preobrazbe; ruralne skupnosti