Slovensko podeželje v prehodu od tradicionalnega k tržno usmerjenemu kmetijstvu - Klemenčič, Vladimir; Klemenčič, Matjaž (Revija za geografijo, 2009)
V naslednjem prispevku bodo obravnavane sodobne težave slovenskega podeželja s posebnim poudarkom na problemih podobe kulturne krajine, ki so se razvili kot posledica hitrega gospodarskega razvoja Slovenije.Razmerja med različnimi kategorijami zemljišč se hitro spreminjajo, ostanki gospodarske strukture klasične agrarne in sodobne industrijske družbe pa so prepleteni v sodobni Sloveniji. Posebno pozornost bomo namenili posledicam evropske tržno usmerjene agrarne politike, ki se uporablja v velikih razlikah med posameznimi regijami Slovenije.
Keywords: raba kmetijskih zemljišč; trajnosten razvoj kulturne pokrajine; EU; Slovenija