Negotovost in teritorialne inovacije v periurbanih kmetijskih prostorih - Laurens, Lucette (Revija za geografijo, 2009)
Povezovanje negotovosti in teritorialnih inovacij omogoča napredek pri razumevanju procesov in dinamik periurbanih kmetijskih prostorov, ki se zdijo na prvi pogled protislovni, ujeti med mehanizmi prilastitev, povezanimi z različnimi rabami, in opuščanjem zaradi upadanja kmetijskih dejavnosti. To vprašanje omogoča uporabo tega paradoksa kot spodbuden vidik raziskovanja. Primeri iz Languedoc-Roussillona in aglomeracije Montpellierja ilustrirajo te procese socioprostorskega preoblikovanja, v katerih so kmetijski prostori soočeni z novimi, negotovimi in inovativnimi dinamikami. Tako se ti prostori pojavljajo kot novi multifunkcionalni prostori. Lahko bi zavzeli novo mesto v strukturiranju urbanosti na ravni današnjih aglomeracij.
Keywords: periurbani kmetijski prostori; negotovost; teritorialne inovacije; vrzeli; opuščen teren; Languedoc-Roussillon