Gospodarska in socialna raznolikost v skupnostih, ki proizvajajo bombaž v Avstraliji - Sorensen, Tony; Kotey, Bernice (Revija za geografijo, 2009)
Izjemno dobičkonosna industrija bombaža v Avstraliji je geografsko omejena na okrožja na severu Novega Južnega Walesa in južnem Queenslandu. Vendar pa se ruralna mesta, ki služijo tej industriji, soočajo s precedensnim stresom zaradi ostre komercialne konkurence med njimi, večletne suše v 2000-ih, tehnoloških inovacij v proizvodnji bombaža, naključnega pojavljanja nekmetijskih gospodarskih priložnosti in celo etnične sestave. Naša raziskava se osredotoča na vlogo inovativnih malih podjetij pri premagovanju stresa v skupnosti in za preučevanje te povezave smo izbrali majhen vzorec šestih lokalnih vladnih območij. Izbor reprezentativnega vzorca je zahteval razvrstitev bombažnih skupnosti na podlagi njihovih gospodarskih in socialnih profilov ter kako so se razvijale v obdobju med popisoma 2001-06. Ta analiza je presenetljivo pokazala, da so regije pridelave bombaža močno diferencirane ne le v eni točki v času (2006), temveč tudi v njihovih razvojnih poteh. To je precej zakompliciralo postopek izbora vzorca, hkrati pa je pokazalo na raznolikost ruralnih naselij.
Keywords: raznolikost ruralnih naselij; nekmetijska dejavnost; industrija bombaža; inovativna MSP