Razvoj podeželskega prostora v postkomunistični Jugovzhodni Evropi po letu 1989: Primerjalna analiza - Jordan, Peter (Revija za geografijo, 2009)
Članek raziskuje razloge za trenutno stanje podeželskega prostora v Jugovzhodni Evropi in njegovo trenutno strukturo. Potrjuje, da so k trenutnim strukturam enako prispevale predkomunistične strukture, kot tudi različni komunistični sistemi in politike, prav tako pa različni pristopi in razvoj po komunizmu. Tako danes srečujemo zelo različne situacije v podeželskem prostoru držav naslednic Jugoslavije na eni strani in drugih postkomunističnih držav Jugovzhodne Evrope s planiranim gospodarstvom (Romunija, Bolgarija in Albanija) na drugi. Tudi države bivše Jugoslavije kažejo mnoge razlike, predvsem zaradi različnega demografskega razvoja v času vojn za jugoslovansko razpadanje.
Keywords: struktura podeželskega prostora; komunistični sistemi; transformacija; kmetijske politike; Jugovzhodna Evropa