Integracija kmetijstva in industrije ter nove uporabe naravnih vlaken: ponovno gojenja jute na poplavnih ravnicah Amazonije? - S.M. Bicalho, Ana Maria (Revija za geografijo, 2009)
V zadnjih letih je proizvodnja naravnih vlaken postala izjemno privlačna zaradi novih industrijskih aplikacij v okolju prijaznih izdelkih, in naraščajoče povpraševanje po vlaknih bi lahko prispevalo k socialnemu blagostanju revnih kmetov v državah v razvoju. Nove uporabe naravnih vlaken so del visokotehnoloških zelenih rešitev za probleme v industrijskih in potrošniških regijah, vendar se postavlja vprašanje, ali to povpraševanje resnično naslavlja socialna in ekološka vprašanja v regijah primarne proizvodnje. Ta vprašanja so preučevana v brazilski Amazoniji, kjer je bila nedavno odprta tovarna kompozitnih vlaken in gojenje vlaken doživlja vnovičen vzpon po desetletjih ekonomske stagnacije. Pokazano je, da čeprav širitev dejavnosti ni dosegla obsega iz preteklosti, je trg obetaven, zlasti v avtomobilski industriji, kar bi lahko dodatno spodbudilo proizvodnjo jute in malve v regiji.
Keywords: naravna vlakna; nove industrijske rabe; integracija kmetijstva in industrije; Amazonija; Brazilija