Zgodovinske železniške postaje v pokrajini Małopolskie v času upadanja železniške industrije - Chaberko, Tomasz (Revija za geografijo, 2008)
Železniške postaje so običajno najbolj reprezentativne zgradbe železniške industrije. V mnogih primerih so obravnavane kot zanimivi prometni in arhitekturni spomeniki. Na Poljskem, kjer je bila železniška mreža večinoma razvita pred prvo svetovno vojno, predstavljajo najštevilčnejšo skupino spomenikov poljske industrijske dobe. Glavni cilj tega članka je označiti zgodovinske železniške postajne zgradbe (tiste, ki segajo v obdobje 1847-1918) v pokrajini Małopolskie in določiti njihovo vlogo v sodobnem sistemu železniškega prevoza. Kot ozadje za razpravo so vključeni nekateri izbrani arhitekturni poudarki železniških postaj v Avstro-Ogrski, izbrana vprašanja, ki zadevajo zgodovino železnic Galicije in sodobni vidiki trenutnega upadanja železniške industrije. V tem kontekstu je prikazano stanje in možna uporaba zgodovinskih železniških postaj.
Keywords: železniška industrija; kulturna dediščina; industrijski spomeniki; upadanje železniške industrije; pokrajina Małopolskie; Poljska