Spremembe rabe tal na območju Dravinjskih goric - Žiberna, Igor; Jöbstl, Gita; Pucko, Klemen; Žagavec, Aljaž (Revija za geografijo, 2022)
V članku so analizirane spremembe rabe tal na območju Dravinjskih goric v obdobju 2000–2022. Prikazane so spremembe rabe tal v odvisnosti od izbranih naravnogeografskih elementov in po katastrskih občinah. Analizirane so tudi smeri spremembe rabe tal v obravnavanem obdobju in koeficient ekstenzifikacije. Vinogradništvo je bilo v preteklosti ena od kmetijskih dejavnosti, ki je dajala identiteto tej pokrajini, zato smo za sondno območje »Škalce-Bezina-Tepanje« analizirali spremembe vinogradniških površin glede na relativne višine, globalno obsevanje in vinogradniške bonitete v časovnih profilih 1824–2000–2022.
Keywords: Dravinjske gorice; Draopuščanje obdelovalnih površin; raba tal