Analiza gibanja števila Slovencev v Črni gori 1921 – 2021 in njihova organiziranost - Tomažič, Dušan (Revija za geografijo, 2022)
V Črni gori živi majhno število Slovencev, a so za proučevanje kljub vsemu zelo zanimivi. Na območju  Črne gore je bil prvi popis prebivalstva izveden leta 1879 v času kneza Nikole. Prvi dokaj natančni podatki popisa prebivalstva segajo že v leto 1909, kasnejši, sodobni popisi prebivalstva so bili izvedeni v treh državno teritorialnih okvirih. V času Kraljevine SHS (1921 in 1931), v okviru SFRJ je bilo šest popisov in sicer od 1948 -1991, dva pa v času samostojne  republike Črne gore  v letih 2003 in 2011. Slovensko populacijo je bilo že zaznati v popisu leta 1921, takrat se je za Slovence izreklo 55 oseb. Prvi popis v sodobni Črni gori je popisal 415 Slovencev, zanje pa so demografska gibanja nespodbudna in predstavljajo biološko depopulacijo.  Ob nenehnem zmanjševanju števila, je bila leta 2001 tudi povprečna starost visoka (50,9 let). V zadnjem popisu leta 2011 se je za Slovence izreklo še manj ljudi in sicer 354 oseb, povprečna starost pa se je zvišala na 53,2 let. V pričujočem delu je narejena osnovna demografska analiza Slovencev v Republiki Črni Gori in kako je sprememba državno pravnega statusa države vplivala na razvoj slovenske populacije in njeno organiziranost v novi državi.
Keywords: Črna gora; izobrazba; materni jezik; popisi prebivalstva; Slovenci; spol; starost