Pojmovanje idiličnega podeželja v Sloveniji - Virant, Zala; Konečnik Kotnik, Eva (Revija za geografijo, 2022)
Tranzicija druzbe iz tradicionalne v moderno obliko je prinesla spremembe v ustroju druzbe in povzrocila pojave kot so urbanizacija, hiter tempo zivljenja in odtujenost, ki vplivajo na spremembe nasega vrednostnega sistema. Eno od podrocij, ki ga posledicno kot druzba zacenjamo drugace vrednotiti je koncept podezelja. Danasnja druzba se pretezno zanasa na industrijo in tehnologijo kot gonilo razvoja, kar je povzrocilo, da se je podezelju spremenil namen, funkcije, simbolika, znacilnosti in identiteta. Moderna druzba tako neredko povezuje koncept podezelja z lepim, mirnim, cistim in srecnim zivljenjskim okoljem, ki ga lahko oznacimo kot idilicno. Nastanek idilicne predstave o podezelju pa lahko nadalje vpliva na spremembe v konkretnem podezelskem prostoru. Namen prispevka je pokazati, da lahko podezelje preucujemo kot druzbeni konstrukt, na katerega vpliva interpretacija okolice oziroma sirse druzbe. Prikazati zelimo znacilnosti predstave o podezelju v Sloveniji oziroma predstaviti vrednotenje slovenskih podezelskih regij na podlagi mnenja vzorca prebivalcev Slovenije in pokazati, kako lahko druzbena predstava o prostoru vpliva na spreminjanje znacilnosti regije in na spreminjanje nacina delovanja prebivalcev ter obiskovalcev.
Keywords: geografija podeželja; idilično podeželje; pojmovanje; Slovenija