Spremembe rabe tal po mezoregijah v Sloveniji v obdobju 2000 - 2022 - Žiberna, Igor; Ivajnšič, Danijel (Revija za geografijo, 2022)
V clanku so prikazane spremembe rabe tal po mezoregijah v Sloveniji. Analizirane so spremembe po enajstih kategorijah rabe tal: njive in vrtovi, vinogradi, sadovnjaki, ostali trajni nasadi, travniki, zemljisca v zarascanju, mesana raba zemljisc, gozd, pozidane in sorodne povrsine, ostale povrsine, vodne povrsine. Obravnavane so tudi smeri spremembe rabe tal s posebnim ozirom na spremembe obdelovalnih povrsin v neobdelovalne in obratno. Na osnovi tega so izracunani koeficienti ekstenzifikacije. Posebej so analizirane spremembe rabe tal na obmocjih, ki so strateskega pomena za kmetijstvo in pridelavo hrane.
Keywords: mezoregije; opuščanje obdelovalnih površin; raba tal; Slovenija