Izkoriščanje in priložnosti turističnega potenciala zaostalih regij v Južni-Transdanubiji - Berki, Mónika; Csapó, János (Revija za geografijo, 2006)
Če pogledamo „negativne regije“ ali z drugimi besedami regije, ki zaostajajo na Madžarskem, lahko razlikujemo med zunanjimi in notranjimi periferijami. Zunanje periferije so povezane s obmejnimi območji, notranje pa z kmetijskimi dejavnostmi. V teh mikro regijah je stopnja brezposelnosti nad državnim povprečjem, dohodkovni položaj je pod povprečjem, delež tujega kapitala in podjetniška aktivnost sta nizka.Te mikro regije, ki se soočajo s problemi obmejnih območij, se nahajajo skoraj na vseh obmejnih območjih razen na zahodnem, medtem ko se tiste, ki se soočajo s sektorskimi problemi kmetijsko obarvanih območij (notranje periferije), lahko izpostavijo v Južni-Transdanubiji (okrožja Baranya, Somogy in Tolna) ali severovzhodni Madžarski (Hajdúság). Večina teh regij pa je bogata z naravnimi in kulturnimi viri (nacionalni parki, zaščitena naravna območja seveda zaradi svoje obmejne funkcije niso bila motena s strani gospodarskih dejavnosti), kar lahko ponudi priložnosti za turizem. Pojavljajoči se problemi razvoja vključujejo slabo infrastrukturo mest in vasi, višji kot povprečni delež revščine prizadetih stanovanjskih območij in nizki standard skupnostnih storitev in javnih služb. V naši študiji smo izbrali dve mikro regiji z značilnimi lastnostmi, da bi na mikro regionalni ravni prikazali problem.
Keywords: turistični potencial; priložnosti; izkoriščanje; zaostale regije