Prostovoljna združenja občin kot predpostavka za samozadostnost podeželskih območij. Izkušnje iz Češke republike: Trenutna situacija in perspektive - Ježek, Jiři (Revija za geografijo, 2006)
Članek obravnava analizo trenutnega stanja in perspektiv prostovoljnih združenj občin in mest, t.i. mikroregij na Češkem. Analizira problematična področja in identificira dejavnike, ki vplivajo na učinkovito delovanje mikroregij. V zaključku članka omenjamo nekaj priporočil, ki bi morala voditi do bolj učinkovitega delovanja mikroregionalnega sodelovanja, kot pomembne predpostavke za razvoj predvsem podeželskih območij. Članek je rezultat reševanja projekta Ministrstva za lokalni razvoj 'Regionalno upravljanje kot pot do trajnostnega razvoja podeželskih območij'.
Keywords: regionalni razvoj; regionalno upravljanje; mikroregije; podeželska območja