Geografska marginalnost v Sloveniji z vidika prebivalstvenih kazalnikov - Pelc, Stanko (Revija za geografijo, 2006)
Članek začnemo s terminološko razpravo o globalizaciji in geografski marginalnosti. Nato predstavimo analizo, s katero želimo ugotoviti, ali nam demografski podatki na občinski ravni lahko razkrijejo marginalna območja (občine). Vse občine smo glede na njihovo centralnost razdelili v skupino pretežno centralnih in pretežno perifernih. Izračunali smo 5 demografskih kazalnikov in glede na povprečno vrednost opredelili občine, ki so bile bistveno drugačne (potencialno marginalne). Analiza kaže, da demografski kazalniki niso zanesljivi in niso primerno orodje za opredelitev marginalnih regij.
Keywords: geografska marginalnost; globalizacija; demografski kazalci; Slovenija