Ekosistemske storitve v bioregiji Dravinjska dolina - Vovk, Ana (Revija za geografijo, 2024)
Bioregija Dravinjska dolina je območje ob reki Dravinji in zajema dno poplavne doline, obrobje Dravinjskih goric in vršne dele tega gričevja. Spada med naravna območja, saj tod nikoli ni bilo industrijskih in kmetijskih dejavnosti, ki bi bistveno vplivale na naravo. V raziskavi nas je zanimala ocena ekosistemskih storitev na osnovi tod zastopanih ekosistemov, ki so določeni glede na naravne lastnosti kot je tip prsti, vegetacije, raba tal, kamninska osnova, relief in voda. Ocenili smo štiri skupine ekosistemov s pomočjo diagrama vrednosti ekosistemskih storitev, ki temelji na intenzivnosti rabe prostora, večja kot je ta, nižje so ekosistemske storitve. Upoštevali smo uveljaljeno delitev ekosistemskih storitev na uravnalne, storitvene (tukaj so pridružene podporne) in kulture ter celotno vrednost ekosistemskih storitev. Raziskava podpira interes občine Poljčane, da bi se na tem območju vzpostavila bioregija Dravinjska dolina kot uveljavljena prostorska enota kot so ekovasi, ekomesta in trajnostne regije, z velikim poudarkom na povezovanju človekovih dejavnosti z naravo. Rezultati ocene ekosistemskih storitev kažejo, da ne glede na druge značilnosti prostora, imata gozd in primarna vegetacija ključno vlogo pri podpiranju storitev okolja.