Rečni tokovi kot vodilo za porazdelitev prebivalstva in naselbinski vzorec v Bosni in Hercegovini: GIS analiza - Korjenić, Aida; Sivac, Amina; Avdić, Aida (Revija za geografijo, 2024)
Članek analizira porazdelitev in velikostno strukturo naselij vzdolž glavnih rečnih tokov Bosne in Hercegovine, pri čemer upošteva tako hipsometrijo kot socioekonomske dimenzije prostora, ki prispevajo k demografskim spremembam. Z uporabo GIS orodij je bila izvedena analiza števila naselij glede na hipsometrične nivoje v porečjih Črnega in Jadranskega morja ter demografskih sprememb v zadnjem medpopisnem obdobju. Metode prostorske analize v GIS so omogočile identifikacijo sprememb prebivalstva, velikosti naselij in vzorcev prostorske razporeditve. Analiza varovalnih pasov v razdalji 5 km od rečnih tokov razkriva prevladujoče prostorsko združevanje naselij vzdolž teh vodotokov, medtem ko je fragmentacija naselbinskih omrežij opazna dlje od glavnih tokov.