Vloga živinoreje pri preoblikovanju podeželja v severni Indiji: študija primera - Iqubal, Asif (Revija za geografijo, 2010)
Živinoreja je pomemben vir gospodarske dejavnosti v kmetijskem sektorju, ki prispeva velik del BDP v Indiji in izboljšuje socialno-ekonomske razmere za ljudi na splošno in zlasti za ljudi na podeželju. Živinoreja se izvaja, običajno na podeželju, že od nekdaj. Zaradi vse večje urbanizacije naraščajočega prebivalstva in spreminjajočih se prehranjevalnih navad ljudi se je povečalo povpraševanje po živinorejskih proizvodih po vsem svetu. Tako se svetovni živinorejski sektor v državah v razvoju razvija z nezaslišano hitrostjo. Indija je ena od držav v razvoju, ki ima največje število živine in je v svetovnem vrhu po proizvodnji mleka. Živinoreja v Indiji s 185 milijoni govedi in 98 milijoni bivolov predstavlja 20 % svetovne populacije goveda in 14 % svetovne populacije govedi. Za študijo je bilo izbrano geografsko območje na mikroravni, znano kot okrožje Aligarh na severu Indije. Podatki o različnih vidikih živinoreje na najnižji ravni niso na voljo v zapisani obliki. Za terensko raziskavo je bilo izbranih 12 vasi v okrožju, da bi pridobili podatke o socialno-ekonomski preobrazbi podeželskega prebivalstva na preučevanem območju. Raziskava je pokazala, da živinoreja izkazuje naraščajočo dinamiko v smislu števila živali. Analiza podatkov za dve časovni točki, tj. za leti 1993 in 2003, je pokazala 7,5-odstotno pozitivno rast živine kot celote. Ugotovljeno je bilo, da je 83 % delovne sile anketiranih gospodinjstev na podeželju neposredno ali posredno vključenih v živinorejo, s katero se ukvarjajo zlasti brezzemljci, marginalni in mali kmetje.