Strukturne spremembe v kmetijstvu v Pomurju po letu 1991 - Kraner , Matej; Lorber, Lučka (Revija za geografijo, 2010)
Pomurska regija je najbolj kmetijska in najmanj razvita regija v Sloveniji. Od leta 1991, ko se je Slovenija osamosvojila, se je iz socialističnega sistema preoblikovala v prostotržni kapitalizem in bila prisiljena prestrukturirati kmetijsko politiko. Zmanjševanje in staranje prebivalstva, opuščanje kmetijske proizvodnje in propadanje kulturne krajine so se izkazali za resne probleme. V Pomurju se je kmetijstvo soočalo z neugodno starostno strukturo kmetov na družinskih kmetijah. Slovenska kmetijska politika se je tega problema zavedala in sprejela številne ukrepe, s katerimi je starajoče se kmete spodbudila k upokojitvi, mladi rod pa k prevzemu dela. Vzporedno s tem se je začel proces združevanja zemljišč na pomurskem podeželju. V zadnjih desetih letih je v pomurskem kmetijstvu prišlo do izboljšanja kmetijske tehnologije, specializacije proizvodnje in povečanja kmetij.