Geografski odsevi onesnaževanja rudnikov v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem - Musa, Snježana; Šiljković, Željka; Šakić, Dario (Revija za geografijo, 2017)
Številna minska polja predstavljajo velik problem za razvoj gospodarstva na podeželju Republike Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Tudi dvajset let po vojni za domovino na Hrvaškem, tj. v istem obdobju po podpisu Daytonskega sporazuma in prenehanju vojne v Bosni in Hercegovini, so ogromna območja še vedno onesnažena s kopenskimi minami. Na Hrvaškem je približno 1,69 % kontaminiranega ozemlja kmetijskih površin v vzhodnem delu države, najbolj so ogroženi gozdovi in gozdne površine, tj. pašniki v visokogorju in na sredozemskih območjih. Bosna in Hercegovina je ena od najbolj onesnaženih držav z zemeljskimi minami na svetu. V Bosni in Hercegovini je bilo na pašnikih in gozdovih v bližini nekdanjega vojnega območja v osrednjem delu države odkrito močno onesnaženje z zemeljskimi minami. Od skupno 1 366 z minami onesnaženih naselij na ozemlju Bosne in Hercegovine je približno 1 169 podeželskih skupnosti.