Toplotni režim letne temperature zraka v Bosni in Hercegovini - Drešković, Nusret; Mirić, Ranko (Revija za geografijo, 2017)
Horizontalna temperatura zraka je opredeljena z vrednostjo povprečne temperature zraka za določeno enoto površine. Opredeljena je z vrednostjo horizontalnega toplotnega gradienta, tj. z vrednostjo povprečne spremembe horizontalne temperature na enoto površine. Za opredelitev horizontalne spremembe temperature zraka v Bosni in Hercegovini je bil izdelan toplotni model GRID, katerega prostorska ločljivost je 20 m. Na podlagi pridobljene geodatoteke toplotnega modela je bilo ugotovljeno, da je povprečna letna temperatura zraka za celotno območje Bosne in Hercegovine približno 10,9 °C, pri čemer je treba upoštevati, da obstajajo velike toplotne razlike glede na dve obstoječi podnebni območji. Natančneje, na ozemlju severnega zmernega podnebnega pasu je povprečna letna temperatura približno 9,7 °C, medtem ko je v sredozemskem podnebnem pasu ta vrednost 12,1 °C. V tem delu je bilo ugotovljeno, da so toplotna nasprotja zelo izrazita tudi zaradi dejstva, da je povprečna letna temperatura na območjih najvišjih gorskih vrhov v jugovzhodnem bosanskem višavju negativna in znaša -1,4 °C (vrh Maglić), medtem ko je na obalnem območju Neuma izmerjena pri 15,9 °C. Zgoraj navedeni izraziti temperaturni kontrasti so določeni na majhni horizontalni razdalji, kar je posledica podnebnega položaja Bosne in Hercegovine ter zelo izrazite dinamike terena.