Onesnaženost zraka z delci PM10 v Mariboru, Ljubljani in Kopru v obdobju 2005–2014 - Rebernak , Uroš (Revija za geografijo, 2017)
Onesnaženost zraka ima velik vpliv na zdravje in počutje ljudi, poleg tega vpliva tudi na ostale žive organizme. V preteklosti je za najbolj problematično onesnaževalo veljal žveplov dioksid, po uvedbi goriv z nizko vsebnostjo žvepla ter izvedenih ukrepih v termoelektrarnah in industriji v Sloveniji težav z njim nimamo več. Sedaj je pri nas najbolj pereč problem onesnaženost zraka z ozonom in delci PM10. Članek analizira letne in dnevne režime delcev PM10 v Mariboru, Ljubljani in Kopru v obdobju 2005–2014, interpretira linearni trend koncentracij delcev PM10, primerja povprečne vrednosti delcev PM10 na vseh treh merilnih mestih in analizira primera dnevnih režimov ekstremno visokih koncentracij delcev PM10, ki sta ju povzročila ognjemeta in uporaba zasebne pirotehnike.