3D-modeliranje CO2 za ravnanje z odpadki na Štajerskem/Avstrija - Fischer, Wolfgang; Simic, Danko (Revija za geografijo, 2016)
Članek se osredotoča na model izračuna, ki je bil razvit za izračun proizvodnje CO2 smetarskega vozila med zbiranjem odpadkov. Izziv je vključitev ne le razdalje in teže tovora, temveč tudi različne porabe bencina in s tem proizvodnje CO2 glede na topografijo celotne poti zbiranja. Poleg tega je treba pri izračunu upoštevati povečanje obremenitve z odpadki na vsaki postaji med celotnim zbiranjem. Model je bil razvit na podlagi programa Excel. Da bi pridobili dejanske podatke z zbiralnih tur, so bili ti spremljani. Pri tem so bili zabeleženi ne le celoten obhod, temveč tudi vsi zabojniki za odpadke in postajališča za nalaganje odpadkov. Uporabljena sta bila GPS (globalni sistem za določanje položaja) in RFID (radiofrekvenčna identifikacija). Veliko količino podatkov je bilo treba očistiti. Ta postopek spreminjanja ali odstranjevanja nepravilnih, nepopolnih, neustrezno oblikovanih ali podvojenih podatkov v podatkovni zbirki je bil pomemben korak za pridobitev zanesljivih podatkov za nadaljnje postopke izračuna. Opredelitev proizvodnje CO2 med potjo zbiranja odpadkov, vključno s topografijo in stalno obremenitvijo s prihodki, do zdaj še ni bila izvedena in omogoča opredelitev odsekov poti z manjšim, predvsem pa z večjim ali zelo velikim ekološkim vplivom. To pa je podlaga za nadaljnje razprave o možnostih za optimizacijo dejanskih tur in navad pri zbiranju odpadkov. Ta pristop je del celovitejše raziskave poti zbiranja odpadkov s splošnim poudarkom na ekonomskih, ekoloških in družbenih možnostih za optimizacijo.