Primerjava stanja vodne bilance in potreb izbranih kmetijskih kulturnih rastlin po vodi v Pomurju - Kikec, Tatjana (Revija za geografijo, 2016)
V prispevku smo raziskali stanje vodne bilance v Pomurju, njegov količinski, časovni in prostorski vidik ter ga primerjali s potrebami izbranih kmetijskih kulturnih rastlin po vodi v posameznih razvojnih fazah. Primerjava je pokazala, da je razporeditev stanja vodne bilance preko leta, ta je v Pomurju negativna med aprilom in II. dekado avgusta, dokaj ugodna za ozimna žita. Vode jim primanjkuje le v drugi polovici rastne dobe, s polj pa jih pospravimo še pred največjim pomanjkanjem vode v tleh v poletnih mesecih. Večina ostalih kmetijskih kulturnih rastlin kot so koruza, krompir, sladkorna pesa, buče ter zelenjadnice se s pomanjkanjem vode v tleh sooča večji del rastne dobe. V najobčutljivejših razvojnih fazah so v poletnih mesecih, ko je primanjkljaj vode v tleh največji in jih ta tudi najbolj prizadene. Posledice so poškodovanost kultur ter količinsko manjši pridelek slabše kakovosti.