Vpliv rudarjenja zlata v majhnem obsegu na rudarje in lokalne skupnosti v pol-sušni regiji Etiopije - Meaza, Hailemariam; Ali, Mushir; Hishe, Solomon; Tesfamariam, Zbelo (Revija za geografijo, 2015)
Severno etiopsko višavje je tradicionalno znano po rudarjenju zlata, ki je bilo način preživljanja podeželske skupnosti. Namen pričujočega dela je bil raziskati socialno-ekonomske razmere zlatokopov, načine pridobivanja zlata, njihov zaslužek in negativne posledice pridobivanja zlata. Na podlagi naključnega vzorčenja je bilo anketiranih 140 rudarjev. Poleg tega so bili z vodji skupin opravljeni pogovori v fokusnih skupinah, transektni sprehodi in praktična opazovanja po rudarskih krajih o različnih vprašanjih rudarjenja zlata in njegovih posledicah. Opisna statistika je bila uporabljena za izračun socialno-ekonomskih značilnosti, pridobivanja zlata in dinamike prihodkov. Izvedena je bila ANOVA za opazovanje sprememb dohodka iz pridobivanja zlata in drugih virov v obdobju od leta 2009 do leta 2012. Pozitivni učinki pridobivanja zlata za vključene ljudi so se nanašali na dohodek, zaposlitev, izdatke za izobraževanje, zdravje in porabo hrane. Po drugi strani pa so bili izzivi, povezani z malim obsegom pridobivanja zlata, konfliktni interesi, nalezljive bolezni, agresivno delo otrok, opustitev šolanja, socialne motnje in poškodbe. Ugotovitve poudarjajo, da ima dohodek, ustvarjen z drobnim pridobivanjem zlata, ključno vlogo pri zmanjševanju revščine na podeželju. Zato lahko z zagotavljanjem celostnega usposabljanja za zlatokope ublažimo izzive malega obsega pri pridobivanju zlata in s tem izboljšamo preživetje malih zlatokopov v Etiopiji.