Geo-arheološke znamenitosti in razvoj turizma v Eritreji - Afsar Alam, Mohammad; Mishra, Niraj Kumar (Revija za geografijo, 2013)
Eritreja je ena od držav v Afriškem rogu. Geoarheološka najdišča v tej državi so bila v ospredju preučevanja. Ta članek predstavlja pregled raziskave in vključuje razpravo o turističnem potencialu Eritreje ter morebitnih koristih geo-arheoloških najdišč pri razvoju njene turistične industrije. Eritreja ima raznovrstna geo-arheološka bogastva, ki lahko privabijo veliko število turistov z vsega sveta. Ta država ima edinstvene in vznemirljive znamenitosti, kot so dih jemajoče strmine, gore, depresije, odprte ravnine, planote, morje z neizmerno pestrostjo morskega življenja, otoki, čudovite obalne linije itd. Ker se Eritreja nahaja na območju zibelke življenja, ima redka arheološka in zgodovinska najdišča z neraziskano kulturno dediščino. Čeprav je turistična industrija v Eritreji trenutno ocenjena kot ena od držav z najnižjimi deviznimi prihodki, potencial turistične industrije, da postane vodilni vir deviznih prihodkov v Eritreji, še zdaleč ni izkoriščen. Očitno je, da turistični potencial države še ni v celoti raziskan in prodan. Čeprav je bilo narejenih več poskusov za pospešitev njegovega hitrega razvoja, so ta prizadevanja imela nekaj velikih pomanjkljivosti, tj. ker bogastvo krajev ni v celoti izkoriščeno do te mere, da bi lahko oživilo turistični sektor, in ker ni celovite prostorske zbirke podatkov o turističnih objektih in destinacijah. V pričujočem prispevku je bil opravljen poskus preučitve vloge geoarheoloških najdišč pri razvoju turizma glede na turistične potenciale v državi.