Tipi novodobne enostanovanjske hiše - Drozg, Vladimir (Revija za geografijo, 2013)
V prispevku so prikazani tipi enostanovanjske hiše, kakršni so se na območju Slovenije pojavili v prejšnjem stoletju. Tipologija novodobne enostanovanjske hiše sloni na oblikovnih lastnostih, na krajevnem izvoru ter na obdobju, ko se je hiša pojavila. V prepoznanih tipih ni mogoče zaznati pokrajinskih (regionalnih) posebnosti, kot to velja za kmečko hišo, pomembnejši je čas nastanka, ki odraža vrednote, tehniko gradnje in oblikovanje bivalnega okolja.