Interdisciplinarni metodološki pristop v procesu revitalizacije sivih con tradicionalnih industrijskih območij - Lorber, Lučka (Revija za geografijo, 2011)
Tradicionalne industrijske regije v jugovzhodni Evropi (JVE) predstavljajo premalo raziskano gospodarsko vrednost. Revitalizacija zamuja in je ovirana zaradi pravnih, finančnih in okoljskih težav. To slabi konkurenčni naložbeni položaj mest in JVE kot evropske regije. Namen tega prispevka je predstaviti interdisciplinarni metodološki pristop, uporabljen v raziskovalnem projektu revitalizacije opuščenih območij. Metodologija raziskovalnega dela uporablja endogeni pristop (»od spodaj navzgor«) na podlagi na novo opredeljene kategorije rabe degradiranih območij s strani lokalne skupnosti. Geografska znanost ima prednost kompleksnosti razumevanja prostorskih vprašanj. To geografom omogoča usklajevanje in usklajevanje interesov med lastniki, deležniki, zakonodajo in kadri. Poleg geografskih področij (ekonomska, prometna, demografska, okoljska in regionalna geografija), ki so neposredno vključena v aplikativne raziskave projekta, to vključuje tudi sodelovanje arhitektov, pravnikov in ekonomistov. Predstavljena oblika aplikativnega raziskovalnega dela se razvija v okviru mednarodnega projekta Revitalizacija tradicionalnih industrijskih območij v jugovzhodni Evropi (ReTInA). Projekt je financiran v okviru Evropskega programa transnacionalnega sodelovanja SEE 2009/12, v katerega je vključenih deset partnerjev iz sedmih držav. Glavni rezultat projekta bo nova metodologija in orodja za spodbujanje revitalizacije opuščenih območij v občinah in na starih industrijskih območjih JVE regije.