Identifikacija in geovizualizacija morfološko-hidrografskih sprememb na območju odprtega kopa "Turija" - Smajić, Sabahudin; Hadžimustafić, Edin; Kadušić, Alma (Revija za geografijo, 2018)
V tem članku so raziskane morfološko-hidrografske spremembe na območju premogovnega odprtega kopa "Turija" v bazenu Banovići (severo-vzhodna Bosna in Hercegovina). Študija temelji na terenskih podatkih in primerjalni analizi topografskih kart, satelitskih slik, digitalnega modela reliefa in situacijskih načrtov območja odprtega kopa. Z izvedeno GIS analizo naravnega in antropogenega reliefa odprtega kopa "Turija" so določene spremembe v strukturi hipsometrične ravni, naklonu in aspektu ter spremembe v površinski hidrografski mreži itd. Določen je splošni trend zravnavanja tal, zmanjševanje razlik v višini, postopno izginjanje fizičnega mikro reliefa, izginjanje geomorfoloških meja na površini, dezorganizacija hidrografske mreže, razvoj pozitivnih in negativnih oblik reliefa ter večja prisotnost fizično-antropogenih procesov in oblik v primerjavi s fizičnimi. Prav tako je določeno zmanjšanje ozemelj z južno, vzhodno in zahodno usmeritvijo ter pomemben porast ozemelj z usmeritvijo proti severu. Geoprostorski podatki, pridobljeni z GIS po njihovi analitični in sintetični obdelavi, so geovizualizirani. Izdelanih je bilo deset tematskih kart, ki omogočajo vpogled v rezultatne spremembe v raziskovanem geografskem območju. Raziskani kazalniki lahko služijo kot pomemben faktor pri bodočem načrtovanju in izbiri vrste rekultivacije degradiranih območij na območju raziskave.