Spremembe rabe tal na območjih, ki so strateškega pomena za kmetijstvo in pridelavo hrane v obdobju 2000-2017 - Žiberna, Igor (Revija za geografijo, 2018)
V članku so predstavljene spremembe rabe tal na območjih, ki so strateškega pomena za kmetijstvo in pridelavo hrane v obdobju 2000-2017 in ki so kot taka potrebna posebne obravnave pri morebitnih spremembah obdelovalnih površin v neobdelovalne. Uporabljeni so podatki o rabi tal, ki jih objavlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spremembe rabe tal so prikazane na nivoju celotne države in na nivoju statističnih regij. Posebej je prikazana stopnja izkoriščenosti teh površin za kmetijstvo. Analizirane so tudi smeri sprememb rabe tal v obravnavanem obdobju.